Testovať na peľovú alergiu sa dá aj počas sezóny

Kýchanie, slzenie či upchaté dutiny. Takéto príznaky dôverne poznajú mnohí peľoví alergici. Aj vy ste si mysleli, že s testovaním treba čakať až na skončenie peľovej sezóny?
 

Predpokladá sa, že alergické ochorenia ovplyvňujú život okolo 40 % ľudí v rozvinutých krajinách. V jari je to u nás hlavne alergia na peľ drevín, tráv a kvetov. A aj keď ochorenie nemusí ohrozovať život, rozhodne ho znepríjemňuje tým, že mení kvalitu slizníc – nosa, oka, priedušiek, ale i kože. Príznaky, často podobné klasickej nádche, pacienti bez odborného vyšetrenia len potláčajú a samotné ochorenie u nich pretrváva.

Kožné testy na inhalačné alergie (napr. senná nádcha) sa robia nakvapkaním alergénov na predlaktie a ich zaškrabnutím do vrchnej časti kože. Môžu sa robiť počas celého roka, len nie v sezóne pacienta. To znamená, ak sú práve v tom čase silné príznaky alergie či novozistená astma. Ale aj vtedy môžeme odoberať krv a nechať ju otestovať,“ objasňuje MUDr. Veronika Pružincová z bratislavského Pneumo-Alergo Centra. Dodáva však, že vyšetrenie z krvi nedokáže úplne nahradiť kožný test.

Späť do obchodu